Egy egyszerű knédli recept otthoni elkészítéshez.

 
Hozzávalók: 1/2 kg simaliszt, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 1 dkg élesztő, 1 evőkanál olaj, langyos víz.
 
Először kovászt készítünk, majd összekeverjük a tésztát és jól kidolgozzuk - dagasztjuk. Hosszúkás cipókat készítünk belőle amiket még hagyhatunk tovább kelni a deszkán és akkor még szebbek lesznek. Knédlifőzőn 25 percig főzünk - akkor rakjuk a tésztát a fazékba, amikor a víz már majdnem forr, jó erősen gőzöl. . Nálunk (mármint Szlovákiában) kapható knédlifőző, ami egy lábakon álló lyukacsos kinyitható pléh lap. Belehelyezzük a fazékba, alá vizet öntünk és erre a lapra rakjuk a knédlit kifőzni. Jól alkalmazható erre a dunsztoló fazék is, aminek az alján szintén van egy pléh, ami lábakon áll. A lényeg az, hogy a knédlit gőzben főzzük. A tészta sose legyen a vízben. Amennyiben nincs knédlifőzőnk megoldhatjuk ezt úgy is, hogy egy fazékba vizet teszünk, a fazék tetejére kifeszítünk egy szalvétát, amit spárgával a fazék pereménél rögzítünk. Erre a szalvétára rakjuk a knédlit és egy vájlingot borítunk rá fejjel lefelé, hogy helye legyen a tésztának. A vájlingnak szorosnak kell lennie a fazékon, hogy a keletkező gőz el ne szökjön.
A kész knédlit miután kivettük a főzőből olajjal megkenjük és fogpiszkálóval megszurkáljuk. Ha már nem túl forró felszeleteljük, mint a kenyeret és dinsztelt káposztával, sült szaftos hússal tálaljuk. Nem egy fogyókúrás étel, de nagyon finom.
Melegíteni is csak gőz fölött szabad. Kapható a mikróba is olyan műanyag lábas, aminek van egy lábon álló rácsa, ez alá öntünk egy kis vizet, és erre rakjuk a felszeletelt knédlit. Csak annyi vizet öntsünk alá, hogy ne érje el a tésztát.
Ebből a tésztából készíthetük egy édes ételt is – ez a gőzgombóc.
Ekkor a knédli tésztáját maroknyi cipócskákra formáljuk, mindegyik közepébe lekvárt teszünk és ugyanúgy főzzük ki, mint a knédlit. Cukrozott mákkal tálaljuk. A gyerekek nagyon szeretik. Melegíteni ezt is csak gőzben szabad.
 
Megjegyzés: sokszor kipróbált jó recept.
 

Káposztás Knédli

Hozzávalók: a tésztához: 50 dkg finomliszt, 2 tojás, 1 mokkáskanál só, 8 dkg puffasztott rizs, 25 dkg savanyú káposzta, 6 dkg vaj.
A mártáshoz: 25 dkg húsos, füstölt szalonna, 2 evőkanál finomliszt, 4 dl tej, 1 kiskanál őrölt köménymag, őrölt fekete bors, só, 1 dl tejföl, 1 csokor petrezselyem.

A knédlihez a lisztet a tojással, a sóval és annyi - kb. 3 deci – vízzel dolgozzuk össze, hogy lágy galuskatésztát kapjunk. A puffasztott rizst és a kissé összevágott káposztát hozzáadjuk, majd alaposan elkeverjük. A masszát vastag csíkban egy tiszta vízbe mártott, vajjal vékonyan megkent konyharuhára halmozzuk. A kendőt ráhajtjuk, összegöngyöljük, és vékony spárgával átkötjük. Forrásban lévő sós vízbe téve, kis lángon gyöngyöző forralással 35-40 perc alatt megfőzzük. Ezalatt a szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára sütjük. A liszttel meghintjük, elkeverjük, majd a tejjel felöntve felforraljuk. Köménnyel, őrölt borssal fűszerezzük, ha kell, megsózzuk. A tűzrol levéve a tejfölt és a finomra vágott petrezselymet is hozzáadjuk. A megfőtt knédlit a vízből kiemeljük, jól lecsöpögtetjük, és a konyharuhából kibontjuk. Fölszeleteljük, majd a szalonnás mártással körülöntve tálaljuk. A káposztás knédli önmagában, önálló ételként is megállja a helyét, köretnek is nagyszerű, például mártásos vadhúsokhoz is jól illik.

vissza a címoldalra





kalaszkenyerkft.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérkép
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu